Jadłospis
Poniedziałek 11.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
| |||
Wtorek 12.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo orkiszowe (100%), graham, masło, polędwica sopocka, ser żółty "Królewski", sałata, papryka kolorowa, kakao/herbata z cytryną/woda | mus "Musiak" | zupa pieczarkowa z makaronem (durum), kotlety roślinne z białych warzyw, ziemniaki puree, buraczki gotowane, kompot/woda | jogurt "Bakuś", chrupki kukurydziane |
1,2,3,4 | - | 2,7 | 1 |
Środa 13.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
kuleczki czekoladowe wielozbożowe z mlekiem, pieczywo na maślance, złociste, masło, twarożek ze szczypiorkiem, kiełki warzywne, ogórek świeży, herbata z mandarynką/woda | mandarynka | krupnik z kaszą jęczmienną, gołąbki pieczone w piecu konwekcyjnym w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, banan, kompot/woda | budyń śmietankowy z syropem wiśniowym, biszkopty bez cukru |
1,2,3 | - | 2,4,7 | 1,2 |
Czwartek 14.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
kasza manna na mleku, pieczywo złociste, graham, masło, pasta "Szrekowa" z jajka i awokado, kiełki warzywne, pomidorki koktajlowe, herbata z kardamonem/woda | banan/gruszka | barszcz czerwony, gulasz wołowy, kasza pęczak, surówka z kiszonego ogórka, kompot/woda | bułka z masłem, nutella z daktyli (wyrób własny), herbata owocowa |
1,2,3,6 | - | 1,2,7 | 1,2 |
Piątek 15.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo graham, na maślance, masło, schab pieczony (wyrób własny), ser mozzarella, sałata, pomidorki koktajlowe, kakao/herbata z cytryną/woda | gruszka | zupa cytrynowa z ryżem, pieczony filet z dorsza, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot/woda | rogaliki drożdżowe z marmoladą, jabłko, lemoniada (wyrób własny) |
1,2,3,4 | - | 1,2,7,11 | 2,3,17 |
Woda do picia i owoce są do dyspozycji dzieci przez cały dzień, dzieci pozostające dłużej otrzymują dodatkowe kanapki
Jadłospis może ulec zmianie.
Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
*Alergeny
Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):
- Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
- Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
- Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
- Wieprzowina - mięso wieprzowe
- Drób - mięso drobiowe
- Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
- Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
- Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
- Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
- Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
- Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
- Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
- Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
- Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
- Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
- Miód- miód naturalny i sztuczny
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.