Jadłospis
Poniedziałek 18.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo orkiszowe (100%), na maślance, szynka drobiowa, ser kozi, masło, sałata, papryka kolorowa, kawa zbożowa/herbata z cytryną/woda | jabłko | zupa szczawiowa z jajkiem, łazanki z kapustą, warzywa gotowane mix, kompot/woda | |
1,2,3,5 | - | 1,2,6,7 |
Wtorek 19.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
zacierki na mleku, pieczywo graham, złociste, masło, pasta z wędzonego łososia, sałata, kiełki warzywne, herbata owocowa/woda | jabłko | zupa jarzynowa z cukinią i pomidorami, polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, kasza bulgur, surówka z buraczków z oliwą z oliwek, kompot/woda | jogurt "Skyr" truskawkowy, herbatniki "Fit" bez cukru jagodowe |
1,2,3,11 | - | 2,4,7 | 1,2 |
Środa 20.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo złociste, na maślance, masło, sałata, szynka "Sołtysówka", pomidorki koktajlowe, herbata z mandarynką/woda | mandarynka | zupa pomidorowa z ryżem, potrawka z kurczaka, ziemniaki puree, surówka z marchewki z brzoskwinią, kompot/woda | kisiel z czarnej porzeczki (wyrób własny), bułeczki lepioszki z kruszonką |
1,2,3,4 | - | 1,2,5,7 | 2 |
Czwartek 21.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
ryż na mleku, pieczywo orkiszowe (100%), graham, pasta z jajka i żółtego sera, sałata, kiełki warzywne, szczypior, ogórek świeży, herbata/woda | kiwi | krem z zielonego groszku z grzankami (wyrób własny), kotlet z piersi indyka, ziemniaki puree, fasolka szparagowa z bułeczką i masłem, kompot/woda | chałka z masłem, jabłko, lemoniada (wyrób własny) |
1,2,3,6 | - | 1,2,5,7 | 1,2,3,17 |
Piątek 22.11
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo na maślance, graham, masło, parówki z szynki (93%), ketchup, talerz zielonych warzyw, kawa zbożowa/herbata z cytryną/woda | sok jabłkowy | zupa zacierkowa, naleśniki z serem z polewą jogurtowo-truskawkową, kompot/woda | bułka z masłem, pasztet drobiowo-wieprzowy, sałata, ogórek kiszony, herbata miętowa |
1,2,3,4 | - | 1,2,6,7 | 1,2,4,5 |
Woda do picia i owoce są do dyspozycji dzieci przez cały dzień, dzieci pozostające dłużej otrzymują dodatkowe kanapki
Jadłospis może ulec zmianie.
Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
*Alergeny
Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):
- Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
- Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
- Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
- Wieprzowina - mięso wieprzowe
- Drób - mięso drobiowe
- Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
- Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
- Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
- Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
- Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
- Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
- Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
- Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
- Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
- Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
- Miód- miód naturalny i sztuczny
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.