KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 26.10
ŚniadanieII ŚniadanieObiadPodwieczorek

owsianka na mleku, pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, sałata, szczypiorek, herbata

mandarynkikapuśniak, gulasz z indyka, kasza gryczana, sałatka z pomidora, kompotbułeczki maślane, herbata owocowa, jabłko

1,2,6

32,71,2
Wtorek 27.10
ŚniadanieII ŚniadanieObiadPodwieczorek

pieczywo mieszane, masło, ser żółty gouda, polędwica, sałata, pomidor, kakao/herbata

gruszkirosół z makaronem, kurczak pieczony, ziemniaki, sałatka carska, kompotkaszka manna z musem truskawkowym

1,2,10

 2,5,71,2
Środa 28.10
ŚniadanieII ŚniadanieObiadPodwieczorek

płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo, masło, twarożek waniliowy, herbata

sok jabłkowyzupa krem z dyni z grzankami, makaron z mięsem wołowym, ogórek kiszony, kompotchałka z masłem, banan, herbata owocowa

1,2

 1,2,71,2
Czwartek 29.10
ŚniadanieII ŚniadanieObiadPodwieczorek

pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, sałata, ogórek, kawa, herbata z cytryną

banankrupnik z kaszy jaglanej, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompotjogurt owocowy, wafle ryżowe, bułka z masłem(dodatki)
1,2,3,10 1,2,4,6,71,2
Piątek 30.10
ŚniadanieII ŚniadanieObiadPodwieczorek

szwedzki stół

pieczywo mieszane, masło, szynka, polędwica, kabanosy, jajka, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek, kakao/herbata

marchewka

zupa koperkowa, ryba w sosie greckim, ziemniaki, jabłko, kompot

bułka z masłem, powidła śliwkowe, herbata owocowa

1,2,6,10

 1,2,7,111,2
*Alergeny

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):

1.Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.

2.Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.

3.Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze

4.Wieprzowina - mięso wieprzowe

5.Drób - mięso drobiowe

6.Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety

7.Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw

8.Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty

9.Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa

10.Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego

11.Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna

12.Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy

13.Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego

14.Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek

15.Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach

16.Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza

17.Miód- miód naturalny i sztuczny

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.