Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 11.11

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

  
    
Wtorek 12.11

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

pieczywo orkiszowe (100%), graham, masło, polędwica sopocka, ser żółty "Królewski", sałata, papryka kolorowa, kakao/herbata z cytryną/wodamus "Musiak"

zupa pieczarkowa z makaronem (durum), kotlety roślinne z białych warzyw, ziemniaki puree, buraczki gotowane, kompot/woda

jogurt "Bakuś", chrupki kukurydziane

1,2,3,4-2,71
Środa 13.11
Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

kuleczki czekoladowe wielozbożowe z mlekiem, pieczywo na maślance, złociste, masło, twarożek ze szczypiorkiem, kiełki warzywne, ogórek świeży, herbata z mandarynką/wodamandarynkakrupnik z kaszą jęczmienną, gołąbki pieczone w piecu konwekcyjnym w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, banan, kompot/wodabudyń śmietankowy z syropem wiśniowym, biszkopty bez cukru

1,2,3

-2,4,71,2
Czwartek 14.11

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

kasza manna na mleku, pieczywo złociste, graham, masło, pasta "Szrekowa" z jajka i awokado, kiełki warzywne, pomidorki koktajlowe, herbata z kardamonem/woda

banan/gruszkabarszcz czerwony, gulasz wołowy, kasza pęczak, surówka z kiszonego ogórka, kompot/wodabułka z masłem, nutella z daktyli (wyrób własny), herbata owocowa
1,2,3,6-1,2,71,2
Piątek 15.11
ŚniadanieII ŚniadanieObiad 

Podwieczorek 

pieczywo graham, na maślance, masło, schab pieczony (wyrób własny), ser mozzarella, sałata, pomidorki koktajlowe, kakao/herbata z cytryną/woda

gruszka

zupa cytrynowa z ryżem, pieczony filet z dorsza, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot/woda

rogaliki drożdżowe z marmoladą, jabłko, lemoniada (wyrób własny)

1,2,3,4-  1,2,7,112,3,17

 

Woda do picia i owoce są do dyspozycji dzieci przez cały dzień, dzieci pozostające dłużej otrzymują dodatkowe kanapki

Jadłospis może ulec zmianie.

Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

*Alergeny

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):

  1. Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
  2. Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
  3. Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
  4. Wieprzowina - mięso wieprzowe
  5. Drób - mięso drobiowe
  6. Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
  7. Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
  8. Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
  9. Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
  10. Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
  11. Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
  12. Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
  13. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
  14. Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
  15. Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
  16. Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
  17. Miód- miód naturalny i sztuczny

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.