Jadłospis
Poniedziałek 18.01
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo mieszane, masło, szynka wieprzowa, jajko, sałata, szczypior, kakao/herbata | naturalny sok jabłkowy | zupa jarzynowa, kluski śląskie, gulasz z indyka, ogórek kiszony, kompot | bułka z masłem, dżem wiśniowy, herbata owocowa |
1,2,6,10 | (-) | 1,2,7 | 1,2, |
Wtorek 19.01
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
kasza manna na mleku, pieczywo, masło, ser żółty morski, cykoria, papryka, herbata | banan | zupa cytrynowa z ryżem, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot | chałka z masłem, herbata owocowa |
1,2 | (-) | 1,2,4,6,7 | 1,2 |
Środa 20.01
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, sałata, kiełki rzodkiewki, kakao/herbata z cytryną | jabłko | krem z zielonego groszku, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, kompot | ryż z musem truskawkowym |
1,2,3,5,10 | (-) | 2,4,6,7 | 1 |
Czwartek 21.01
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
kuleczki czekoladowe z mlekiem, pieczywo, masło, twarożek ze szczypiorkiem, herbata | pomarańcze | barszcz czerwony, pieczona pierś z indyka, kasza pęczak, kapusta pekińska, kompot | bułka z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbata miętowa |
1,2 | 3 | 1,2,7 | 1,2,4, 10 |
Piątek 22.01
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
szwedzki stół: pieczywo mieszane, masło, polędwica, pasztet, kabanosy, ser żółty, jajka, sałata, ogórek, papryka, kakao/herbata z cytryną | kubuś mus owocowy | zupa ogórkowa, naleśniki z serem śmietaną i truskawkami, kompot | pasta z makreli, bulka z masłem, sałata, herbata |
1,2,3,4,6,10 | (-) | 1,2,6,7 | 1,2,11 |
*Alergeny
Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):
- Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
- Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
- Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
- Wieprzowina - mięso wieprzowe
- Drób - mięso drobiowe
- Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
- Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
- Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
- Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
- Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
- Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
- Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
- Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
- Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
- Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
- Miód- miód naturalny i sztuczny
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.